Du har säkert känt hur det känns att komma för nära en brännässla någon gång.
Vet du varför nässlan bränns?
Det gör den för att försvara sig mot sina fiender, precis som myrorna gör.
Över hela nässlan finns små hår med gift. Om någon rör nässlan, bryts håren av och då sprutar giftet ut. Därför äter nästan inga djur av nässlorna.
På våren är nässlorna små. Då kan man plocka dem och koka nässelsoppa.
Man kan också torka nässlorna och blanda dem i degen när man bakar bröd.
I nässlorna finns det mycket vitaminer och järn som vi människor behöver.
Om man bränner sig på en växt på sommaren så är det säkert en bränn-nässla. Brännässla är ingen farlig växt om man bränner sig på den.
Det som händer är att man får en blåsa och det kliar och svider lite.
Man kan ta lite saliv där man har bränt sig eller ta en salva eller sand.
Då kommer det inte klia eller svida lika mycket. De bränns inte på våren när de precis har kommit upp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar